Postovani Posetioci

Da bi ste pristupili potpunom pregledu naseg foruma,neophodna je registracija,zato vas molimo da se registrujete...

BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Stranica 1/6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:22 pm

NA SAMOM POČETKU IZLAGANjA, IZVINJAVAMO SE ZBOG KAŠNjENjA SA POSTAVLjANJEM IZVJEŠTAJA I FOTOGRAFIjA SA SKUPA U R. SLOVENIJI PRILIKOM NASTUPA BOKUD-A "ĐERDAN".
RAZLOZI SU TEHNIČKE PRIRODE.

Unaprijed smo vam zahvalni na razumijevanju._________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:24 pm

Vizni režim dveju država (R. Slovenije i R. Hrvatske) koji i dalje prati Kosovo, finansijska slabost, snježni nameti, gusta magla, stotine, pa čak ni hiljade kilometara udaljenosti od svoje rodbine, komšija i prijatelja nije spriječilo članove BOKUD-a „Đerdan“ da se odazovu pozivu za nastup na „19-i Tradicionalni Kulturno-Zabavni susret Društva IZVOR iz Kranja“ u R. Sloveniji.


Naime, Društvo „IZVOR“ Plava i Gusinja datira još od Oktombra 1992. godine. Glavni ciljevi ovog Zavičajnog Udruženja jesu organizovanje Kulturno-Zabavnih,Sporstkih i Humanitarnih aktivnosti.

Osjetivši bratsku i moralnu dužnost, Drušvo „IZVOR“ Plava i Gusinja upućuje pismenu pozivnicu BOKUD-u „Đerdan“ radi nastupa. No, pored predstavljanja svoje bošnjačke kulture, običaja i adeta, što i jesu, između ostalog, glavni ciljevi i aktivnosti BOKUD-a „Đerdan“, prioritet je bio i obnavljanje starih rodbinskih, prijateljskih i komšijskih veza, te stvaranje novih prijateljstava i veza sa braćom i sestrama Bošnjacima koji žive i rade u R. Sloveniji.Važno je napomenuti, da osim upućenog garantnog pisma i pozivnice radi regulisanja viza, kao i obezbjeđivanje nastupa na spomenutom susretu, Društvo „IZVOR“ po dogovoru nije imalo niti bilo koju drugu obavezu prema BOKUD-u „Đerdan“. Naime, BOKUD „Đerdan“ je na sebe prihvatio sve finansijske i druge obaveze do Slovenije i u povratku. Ovo proizilazi iz obećanja nekoliko domaćih potencijalnih donatora koji su na kraju, iz njima poznatih razloga, odustali od finansijske pomoći.

No, u životu ne idu sve stvari onako kako ih mi zamislimo, tako da smo pored svih riješenih barijera ipak naišli na jednu, gotovo, katastrofalnu po BOKUD „Đerdan“.

Polazimo redom: kao što smo na početku samog izlaganja naveli da smo obavezni aplicirati, a ujedno i platiti, dvije vize i to Schengen vizu R. Slovenije koja iznosti 35 eura po osobi i tranzit Hrvatsku vizu koja iznosti 36 eura po osobi, plus zdravstveno osiguranje 6 eura po osobi.
Za ovu priliku, BOKUD „Đerdan“ je pripremio svojih 37 članova, a ukupan broj putnika bio je 40. Ovo proizilazi iz toga, da su tri osobe izvan, a na poziv BOKUD-a „Đerdan“, pošle sa nama na put i koji su ujedno posjedovali pasoše R. Crne Gore za koje nije potrebna viza, dok ostali članovi posjeduju pasoše R. Kosova.

Na svu sreću i razumijevanje Veleposlanstva R. Slovenije koje se nalazi u Prištini, BOKUD „Đerdan“ biva oslobođen plaćanja vize u iznosu od 36 eura, što je u datom momentu povišilo želju i ulilo samopouzdanje u realizaciji ovog projekta.
Zahvaljujući razumijevanju Ambasadora, ovim putem uštedjeli smo min 1259 eura, a pored toga svih 37 aplikacija biva završeno u rekordnom roku i sa min čekanjem.
Ovom prIlikom, rukovodstvo i članovi BOKUD-a „Đerdan“ najiskrenije i od sveg srca se zahvaljuju Veleposlanstvnu R . Slovenije i Njenim službenicima.

No, na žalost takvu sreću nijesmo imali u Veleposlanstvu R. Hrvatske gdje smo morali platiti svih 37 viza po cijeni od 36 eura po osobi, plus zdravstveno osiguranje 6 eura, što po matematici ukupno iznosi:
37 članova x 36 eura = 1332 eura,
za zdravstveno osiguranje 37 x 6 = 222 eura,

što znači 1332 + 222 = 1554 eura.
Ovo je suma koju smo unaprijed morali platiti radi dobijanja tranzit Hrvatske vize.


Turistička agencija „Sport Tourist“ iz Novog Pazara, sa ponudom od 2400 eura bila je jedina najpovoljnija po pitanju ponude transportnih usluga, tako da je za ovu priliku bila angažovana upravo ova agencija.
Pored toga što je na čelu ove firme Bošnjak, g-din Samir Kardović, on je za ovu priliku sa punim razumijevanjem izdvojio jedan od najboljih autobusa, tako da se daljina puta nije ni osjetila, a po povratku i na mjestu podmirivanja obaveza, g-din Kardović je putem tel razgovora halalio još 100 eura, tako da cjelokupan iznos putnih troškova iznosi 2300 eura.
Ovom prilikom, uprava i članovi BOKUD-a „Đerdan“ se najiskrenije zahvaljuju g-dinu Kardoviću što nam je izašao u susret po pitanju cijene i komoditeta tokom putovanja do R. Slovenije i nazad.

_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:25 pm


No i dalje, pored svih olakšica, računi se gomilaju a obećanog novca niotkuda...
Pitanje je bilo, da li sada, kada smo na samom kraju realizacije projekta, sve baciti niz rijeku i otkazati u poslednji momenat, te se staviti rame uz rame sa istim onima koji su i Nama otkazali u poslednji čas, ili se pak nakaniti i dati sve od sebe da odradimo započeto, te na taj način sačuvamo obraz i dostojanstvo...???
Naravno, iako je bilo veoma teško donijeti odluku, Mi smo se opredijelili za ovo drugo.

Polazak je bio organizovan 22 Decembra u 14h ispred Doma Kulture u Vitomirici. Okupljeni roditelji, mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji došli su nas ispratiti i poželjeti nam Sretan i Hairli put. Ovo je ujedno, pored finansijske i materijalne pomoći, i veoma značajna moralna podrška koju nam svih ovih godina pružaju roditelji, rodbina, prijatelji i komšije, koji zajedno čine jednu veliku publiku BOKUD-a „Đerdan“ i kojima ćemo ostati vjerni sve do kraja.

_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:25 pm

Tokom realizacije projekta, između ostalog, obezbijeđen je smještaj za sve članove BOKUD- a „Đerdan“. Uglavnom smo bili smješteni kod familije, a veliki je broj i onih koji, osim komšija, nijesu imali nikoga svoga. No, na svu sreću, iako je daljina učinila svoje i uzela maha, ipak bivamo pozitivno iznenađeni odazivom familija koje su se ponudile za obezbjeđivanje smještaja tokom boravka u R. Sloveniji.


Ovom prilikom, rukovodstvo i članovi BOKUD-a "Đerdan", kao i njihovi roditelji, najiskrenije i od sveg srca se zahvaljuju:

g-đi Ciriković Hurki,
g-đi Hodžić Ciriković Šadiji,
g-đi Halilović Selmi,
g-đi Muratović Enisi,
g-đi Kojić Kumriji,
g-dinu Ciriković Haljilju,
g-dinu Dervišević Esadu,
g-dinu Kojić Beku,
g-dinu Šabotić Fehimu,
g-dinu Ćeman Nadžipu,
g-dinu Rastoder Nedžadu,
g-dinu Vokshaj Sali,
g-dinu Popara Salji,
g-dinu Krcić Almiru,
g-dinu Fejza Adelu,
g-dinu Musić Jasminu.


Neki od njih nijesu žalili niti stotine kilometara samo da nas dočekaju ili pokupe.
Doček je bio organizovan u Ljubljani, na adresi Tivoli park.
Lijepo je bilo vidjeti sva ta nasmijana i vesela lica, a na samom izlazu iz autobusa primjetila se i po koja suza.
Odjednom, potvrđuje se ona stara narodna izreka da „Krv nije voda“ !!!


_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:26 pm

Hvala Dragom Allahu, i ovaj projekat realizovan je u najljepšem svjetlu, sa iskrenim i čestitim namjerama, pa s'toga i ne čudi činjenica da je put do R. Slovenije i nazad prošao bez ijednog problema ili manjeg incidenta.

No na žalost, finansijski problemi i dalje ostaju neriješeni.
Osjetivši tugu i nemoć u nama, braća Bošnjaci, rasuti širom Slovenije odmah su priskočili u akciji prikupljanja finansijske pomoći za podmirivanje dugova BOKUD-a „Đerdan“.

Akcija je najprije potekla od Kulturnog Udruženja „SANDŽAK“ na čelu sa g-dinom Kalač Amerom, te Sekretarom Udruženja g-dinom Adrović Mirsadom i Potpredsjednikom Udruženja g-dinom Alibašić Hakijom, pri čemu organizuju sastanak sa Upravnim Odborom Udruženja „SANDŽAK“ i odmah, po završetku koncerta donose nam radosne vijesti, da je u toku akcija prikupljanja dobrovoljnog priloga od svojih članova i poznanika.

_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:27 pm

No, svako prema svojoj mogućnosti, a putni troškovi i nijesu bili tako mali da bi se mogli lahko pokriti, što je u nama do posljednjeg dana ostavilo nevjericu i nemoć.

Noć uoči polaska, na mjestu boravka kod g-đe Ciriković Hurke gdje biva smješteno rukovodstvo BOKUD-a „Đerdan“, na ispraćaj dolazi g-din Hodžić Izet sa svojom familijom, inače zet g-đe Ciriković.
Upućen u nemila dešavanja i finansijski gubitak BOKUD-a „Đerdan“, g-din Hodžić i sam učestvuje u pomoći, te svojom aktivnošću pokreće svoje poslovne prijatelje, poznanike i ostale potencijalne donatore. Na našu sreću, g-din Hodžić za veoma kratko vrijeme uspio je sakupiti preko 1200 eura, što za nas biva ogromna finansijska pomoć. No, g-din Hodžić nije se zaustavio samo na tome, već je riječima „Što bude zahvalilo za autobus ja ću doplatit“ uklonio jednu veliku brigu i teret članova Društva „ĐERDAN“.

Isto veče, među prisutnima su i sinovi g-đe Ciriković, g-din Haljij i Rešad Ciriković, koji su takođe svojom aktivnošću pokrenuli svoje poznanike i podstakli ih na finansijsku pomoć BOKUD-u „Đerdan“. Telefoni su se usijali, pozivi su se širili na sve strane.
Navedena gospoda stavila je svoj obraz i čast ispred svega, samo da potpomognu Društvo „Đerdan“ i da se riješi ovaj nemili događaj. Logično je bilo, da nije lahko pokrenuti svoje privatne veze kod poslovnih prijatelja i poznanika, no osjetivši moralnu, bratsku i komšijsku obavezu, nijesu mogli ostati neutralni u ovim dešavanjima i sjedeti skrštenih ruku.

„Što biva rečeno to biva ispunjeno“, g-din Hodžić je održao svoju riječ i pred polazak i prisutnima ispunio obećanje.

U nastavku, donosimo listu donatora iz R. Slovenije koji su svojim dobrovoljnim prilogom obezbijedili i finansijski pomogli BOKUD „Đerdan“ da bezbrižno riješi svoje finansijske probleme.
_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:28 pm

Prije polaska na putu za R. Sloveniju, uvidjevši u kakvoj se situaciji nalazi BOKUD "Đerdan", od strane rukovodstva pokrenuta je akcija dobrovoljnog prikupljanja za finansijsku podršku u Peći i Istogu, koju je predvodila g-đica Kojić Hajrija kojom se ovom prilikom uprava Društva najiskrenije zahvaljuje.

Oni koji su osjetili moralnu i ljudsku potrebu da podrže ovu akciju učestvovali su bez dileme i svako prema svojoj mogućnosti.
S'toga, donosimo listu donatora dobrovoljnih priloga za BOKUD "Đerdan" u Peći i Istogu:
_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:28 pm

Naravno, iz ljubavi i želji za opstankom ovog Društva, u samoj akciji učestvuju i svi članovi BOKUD-a "Đerdan" koji su putovali za Sloveniju.
Učestvovali su i pozvani gosti koji su na putu pošli sa BOKUD-om "Đerdan".
U nastavku donosimo listu učešća članova BOKUD-a "Đerdan".


_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:28 pm

U nastavku, pogledajte kako je protekao put do Slovenije i dešavanja u busu...
_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:31 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:32 pm

_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:32 pm

_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:33 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:34 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:35 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:36 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:37 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:38 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:39 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:40 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:41 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:41 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:42 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:43 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Iljhan on Wed Jan 12, 2011 2:45 pm_________________

Iljhan
Administrator
Administrator

Broj komentara : 748
Pohvale : 13
Join date : 2009-03-02
Age : 34

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BOKUD-a „Đerdan“ na pragu Evrope

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Stranica 1/6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu