Postovani Posetioci

Da bi ste pristupili potpunom pregledu naseg foruma,neophodna je registracija,zato vas molimo da se registrujete...

BOKUD "Đerdan" - Humanitarna akcija "Dječiji Osmjeh"

Go down

BOKUD "Đerdan" - Humanitarna akcija "Dječiji Osmjeh"

Komentar  bokud_djerdan on Sun Sep 06, 2009 4:37 am

Humanitarna akcija „Dječiji osmjeh 2009“ se nastavlja !!!Naime, kao što Dragi Allah u Kur'an-i Kerimu kaže: "Uistinu Allah naređuje pravdu, dobročinstvo, i da se bližnjima udjeljuje, a zabranjuje razvrat i sve što je odvratno i nasilje; On vas savjetuje da pouku primite." (En-Nahl, 90)

Ebu Hurejre r.a. prenosi od Poslanika sa.v.s. ovaj hadis u kojem kaže: Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje. Dobro djelo se nagrađuje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i Ja za njega nagrađujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!
Allahov Poslanik, s.a.v.s., veli: “Najbolja sadaka je sadaka u Ramazanu”.


Ibn Abbas, r.a., kaže: “Božiji Poslanik, s.a.v.s., je bio najplemenitiji čovjek a, opet, najplemenitiji je bio u mjesecu ramazanu...”


Smisao Ramazana nije samo u tome da se fizički suzdržavamo od jela i pića... također znači i suzdržavati se i kloniti tokom cijelog Ramazana, i danju i noću, laži, prenošenja tuđih riječi, ogovaranja, klevetanja, strastvenih požudnih pogleda, kao i lažnog govora i lažne zakletve.
Zato je mjesec Ramazan, pored ostalog, i mjesec istine i iskrenosti, ali i unutarnje čovjekove borbe protiv laži, lažne zakletve i bestidnog govora, mjesec borbe protiv svađa, psovke, smutnje, ogovaranja i ismijavanja ljudi.
Muhamed a.s. kaže:» Sadekatul-fitr čisti postača od besmislena i ne pristojna govora , hrani nezbrinute i siromašne..»
Na drugom mjestu Poslanik a.s. je rekao:» Čovjekov post lebdi između neba i zemlje sve dok se ne podijeli sadekatul-fitr.»
Autor: Sulejman Bugari

Evo i ove godine Gospodar nam otvara vrata najdražeg mjeseca Ramazana, mjeseca milosti, mjeseca radosti, mjeseca ljepote, mjeseca lahkoće i mjeseca oprosta, mjeseca koji duše vjernika oslobađa od tereta i bolesti. Milost koju nosi sa sobom skida prašinu sa ljudskih duša, ispravlja duhovne iskrivljenosti i smiruje dušu od panike.

Vjerniku jasno pokazuje put i pravac kojim treba da ide.
Ramazan je jedina škola i to škola života u kojoj se obnavlja vjera i svijest radi mira među ljudima. U njoj se uči istina radi sigurnosti i u njoj se nude moralne vrijednosti kao i lijek protiv bolesti društva. U školi Ramazana svakom je omogućeno da vidi kod sebe koliko ima ljudskosti, da upozna pravu ljubav svoje duše i njezinu hranu. Posebna je milost druženje s Kur'anom čija svaka stranica govori o našem stanju, našim bolestima i odmah iza toga nudi nam rješenja, izlaz i tablete.


...Kao i prošle godine uz najdražeg musafira, mjeseca Ramazana, članovi BOKUD-a „Đerdan“ i ove godine pripremaju humanitarnu akciju pod nazivom „Dječiji osmjeh 2009“, namijenjenu najmlađima kojima je, između ostalog, potrebno malo više ljubavi, pažnje, razumijevanja i poštovanja.

Akcija se po tradiciji sastoji u dodjeljivanju „poklon paketića“ za naše najmlađe, za našu dragu braću i sestre koji na svojim leđima nose teška bremena, boreći se sa raznim manipulacijama u vidu pokušavanja asimilacije, utopljavanja porijekla svojih predaka, jezika, kulture i što je najgore trpeći razne frakcije političkih manipulacija svojeg naroda (Bošnjačkih lidera), koji ni krivi ni dužni, njihovom krivicom, ispaštaju u svakom pogledu (zdravstvenom, naučno-obrazovnom, kulturnom, religioznom, moralnom, sportskom, društvenom, ekonomskom i svakom drugom pogledu koji danas uživaju narodi zapadnih zemalja).

Zahvaljujući Dragom Allahu, koji je Svojom milošću obasuo donatore prošlogodišnje humanitarne akcije „Dječiji osmjeh 2008“, koja je protekla u najljepšoj atmosferi ostavljajući publiku bez daha, tik koliko da osjete da nisu sami i da tamo negdje iza granica neko ipak misli na njih. Neko ko je rasut „trbuhom za kruhom“ diljem bijeloga svijeta, ali ko žudno posvjećuje svaki djelić svoje pažnje usmjeren na razne načine koji brižno čuvaju, njeguju i obilježavaju svoj identitet, identitet Bošnjačkog naroda, a kako bi drugačije nego li se odazivajući pozivima za razne humanitarne akcije.

Kao i prošle, tako i ove godine, program će biti kulturno-umjetničkog i zabavnog karaktera sa propratnim muzičkim i skeč programom. Tako će se, između ostalog, učiti Ilahije i Kaside, recitovati kratki recitali posvećeni Bajramu, otpjevati koja sevdalinka i zaigrati narodna kola koja se njeguju vjekovima prenoseći se sa koljena na koljeno brojnim generacijama, koje brižno čuvaju i na najljepši mogući način prikazuju drugim narodima svoju kulturu, običaje i adete ljubomorno ih čuvajući.


Postoji mala razlika u programu od prošlogodišnjeg koncerta „Dječiji osmjeh“ 2008. godine, pa s toga nam je dužnost da Vas u narednim danima blagovremeno obavještavamo o toku priprema za ovaj koncert, budući da smo još uvijek u pregovorima sa raznim Kulturno-Umjetničkim Društvima iz Bošnjačkih enklava iz regiona, zatim sa horskim sekcijama kao i sa raznim umjetnicima, a sve u vidu uljepšavanja programa uz minimalne rashode.

Ono što je najvažnije napomenuti jeste, da nije Vas koji se nalazite u dijaspori i Vašeg humanog učešća draga braćo i sestre, ova akcija sigurno ne bi ni uspjela prošle godine, pa se tako nadamo da ćete se i ove godine odazvati pozivu za zajedničko učešće u ovoj humanitarnoj akciji za naše mališane, nadajući se da je prošlogodišnja realizacija opravdala vaše povjerenje koje ste nam poklonili.


Moramo napomenuti da pripreme i realizacija ove humanitarne akcije na terenu nije nimalo lahka, no na zahtjev nekoliko naših sugrađana (koji trenutno borave i rade u zapadnim zemljama), a kojima se prošlogodišnja akcija veoma svidjela, pristali smo zajedničkim snagama, sredstvima, znanjem i umijećem realizovati još jednu u nizu humanitarnu akciju vezanu za „poklon paketiće“ za djecu.
Za razliku od prošle godine, sada će se transfer vršiti direktno na žiro-račun od BOKUD-a „Djerdan“, pa s toga Vam iznosimo sljedeće podatke vezane za obavljanje transfera za Vas koji boravite van granica Kosova:

P.S. Akcija prikupljanja donacija počinje od dana 06/09/2009. godine i trajaće sve do 18/09/2009. godine do 12h. Važno je navesti šifru ove humanitarne akcije, a to je „Dječiji osmjeh 2009“ i pored toga obavezno ostaviti svoje ime i prezime.

bokud_djerdan
Aktivan član
Aktivan član

Broj komentara : 234
Pohvale : 2
Join date : 2009-03-02

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu