Iz života Muhammeda s.a.w.s. i njegovih Ashaba
:: ISLAM :: MUHAMMED s.a.w.s
Stranica 2/2
Stranica 2/2 • 1, 2
Re: Iz života Muhammeda s.a.w.s. i njegovih Ashaba
"Čudim se"
Prenosi se da je hazreti Osman r.a. proučio ajet Allaha Uzvišenog:
- "...a pod njim je zakopano njihovo blago. Otac njihov je bio dobar čovjek..."(Prevod značenja Kur'ana 18:82)
A zatim je nastavio sa tumačenjem:
To blago sastojalo se od jedne zlatne ploče, koja je bila ispisana u sedam redaka, a u jednom od njih je pisalo:
- čudim se onom ko je upoznao smrt, a opet se smije,
- čudim se onom ko je upoznao prolaznost Dunjaluka, a opet žudi za njim,
- čudim se onom ko je upoznao da je svaka stvar data u određenoj količini, a on pada u brigu kada je nestane,
- čudim se onom ko je svjestan polaganja računa i odgovornosti pred Allahom, a opet gomila imetak,
- čudim se onom ko je upoznao vatru i koja ga je opržila, a on opet grijehe čini,
- čudim se onom ko je Allaha upoznao s ubjeđenjem, a opet spominje drugog mimo Njega,
- čudim se onom ko je upoznao Džennet s ubjeđenjem, a opet traži rahatluka na Dunjaluku,
- čudim se onom ko je upoznao šejtana kao neprijatelja, a opet mu se pokorava.
Prenosi se da je hazreti Osman r.a. proučio ajet Allaha Uzvišenog:
- "...a pod njim je zakopano njihovo blago. Otac njihov je bio dobar čovjek..."(Prevod značenja Kur'ana 18:82)
A zatim je nastavio sa tumačenjem:
To blago sastojalo se od jedne zlatne ploče, koja je bila ispisana u sedam redaka, a u jednom od njih je pisalo:
- čudim se onom ko je upoznao smrt, a opet se smije,
- čudim se onom ko je upoznao prolaznost Dunjaluka, a opet žudi za njim,
- čudim se onom ko je upoznao da je svaka stvar data u određenoj količini, a on pada u brigu kada je nestane,
- čudim se onom ko je svjestan polaganja računa i odgovornosti pred Allahom, a opet gomila imetak,
- čudim se onom ko je upoznao vatru i koja ga je opržila, a on opet grijehe čini,
- čudim se onom ko je Allaha upoznao s ubjeđenjem, a opet spominje drugog mimo Njega,
- čudim se onom ko je upoznao Džennet s ubjeđenjem, a opet traži rahatluka na Dunjaluku,
- čudim se onom ko je upoznao šejtana kao neprijatelja, a opet mu se pokorava.
Iljhan- Administrator
- Broj komentara : 748
Pohvale : 13
"Tvoja majka"
- "Ko najvise zasluzuje moju ljubav i paznju?" - upita covjek Poslanika s.a.w.s.
Poslanik s.a.w.s. mu odgovori: - "Tvoja majka."
Covjek upita:
- "A ko onda?"
Poslanik s.a.w.s. mu ponovo odgovori:
- "Tvoja majka."
Covjek upita:
- "A potom?"
Poslanik s.a.w.s. je insistirao:
- "Tvoja majka"!!!
A covjek upita:
- "Ko zatim?"
Poslanik s.a.w.s. odgovori:
- "Tvoj otac". (Buharija i Muslim)...
Ovaj hadis ne govori da je majka tri puta vrijednija od oca, nego je to Poslanik s.a.w.s. rekao tri puta kako bismo mi razumjeli da je majka na visokom mjestu i da ona zasluzuje tvoju ljubav i paznju vise nego iko drugi. Trebamo obradovati nase majke paznjom, poklonima i posjetama a i otac je isto toliko vazan!
Kao što nam Dragi Allah kaže:
- "Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine.
Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni ćete se svi vratiti." (31:14) ...
- "Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci..." (46.15)
Vidimo da se oba roditelja trebaju postovati i jednako im dobrocinstvo ciniti ali majka je posebna jer ona nosi djete devet mjeseci...tesko je ljudima da to shvate, ali Allah za to ima razumjevanje.
U trideset drugom ajetu u suri Merjem vidimo da je Isa a.s. rekao o svojoj majci:
- "i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan." (19:32)
Medjutim, Poslanik s.a.w.s. nije imao priliku da bude u drustvu svojih roditelja jer mu je otac umro prije nego sto se rodio a majka nedugo nakon toga. U poslanikovom zivotopisu se navodi da je Poslanik s.a.w.s. stajao, bez rijeci, placuci, pored majcinog kabura sa ashabima koji su takodjer tada plakali.
Iljhan- Administrator
Siromah i bogataš
Prođe jednom jedna osoba pored Resulullaha, alejhisselam, i on upita jednoga (ashaba) koji je sjedio sa njim:
- "“Šta misliš o ovome prolazniku"?
Ashab odgovori:
- "On je među najpoštovanijim u društvu, Allaha mi. Zaprosi li ženu, oženit će je, preporuči li nešto, to će biti prihvaćeno. Poslanik, a. s. je šutio".
Potom naiđe druga osoba a Muhammed, a. s., ponovo upita istog ashaba:
- “Šta misliš o ovome čovjeku"?
Ashab mu odgovori:
- "Božiji Poslaniče, ovo je siromah. Zaprosi li ženu, neće se oženiti, preporuči li nešto, bit će odbijeno, bude li nešto govorio, niko ga neće slušati".
Na to Poslanik a.s. reče:
- "Ovaj čovjek (siromah) bolji je od svih ljudi na svijetu koji su kao onaj što prvi prođe.”
(Hadis, bilježi Buharija, prenoseći ga od Sehl ibn S‘ada)
Iljhan- Administrator
Stranica 2/2 • 1, 2
:: ISLAM :: MUHAMMED s.a.w.s
Stranica 2/2